Når du tenker på å skaffe deg et basseng, er det viktig å ta hensyn til forholdene på tomten. Noen kan ha en tomt som skråner, mens noen andre har stein og stein i bakken, noe som kan gjøre graving til en utfordring. Men uansett hvordan tomten din ser ut, finnes det en løsning. Og det du kaller et “over bakken basseng” er kanskje akkurat det som passer deg best. Det er ikke like avhengig av perfekte jordforhold som et basseng i bakken, og arbeidet er både raskere og rimeligere.
Men kan du få et fint basseng over bakken?
Mange tror at bassenger over bakken blir mindre estetiske. Du vil tross alt ikke ha en stor babybalje ute midt på plenen, som du må klatre opp til når du skal bade. Hvordan ville det se ut?.
Nei, det er lett å se likheten mellom det billige oppblåsbare barnekaret i plast og et frittstående basseng. Men de er helt forskjellige verdener. Bare fordi bassenget ikke er gravd ned i bakken, kan du fortsatt få det til å se ut som det.
Alt handler om hvordan du designer bassengområdet. Ved for eksempel å bygge et hevet treterrasse rundt med trapp ned til hagen, kan du få en eksklusiv avslapningsbalkong med et tilsynelatende nedsenket basseng i midten. Og er fundamentet til huset høyt nok, kan du bygge en uteplass sammen med huset slik at du kan nå den direkte via terrassedørene. Med et basseng nedsenket i terrassen vil det gi et meget elegant inntrykk.
Løsningene er derfor mange og kan være like fine som et bakkebasseng.
Forskjellen mellom et basseng i bakken og et basseng over bakken
Nettopp fordi forskjellen på et bakkebasseng og et overjordisk basseng er at det ene senkes ned i bakken og det andre står på toppen, krever det også ulike konstruksjoner. Og for å forklare dette lettere, må jeg snakke litt om vanntrykk og grunntrykk.
Når du heller vann i et basseng, vil vanntrykket presse veggene utover. Tenk deg at du heller vann i en plastpose. Hva skjer? Ja, sidene på posen skyves ned og utover og blir noe runde. Legger du posen ned på gulvet vil den ikke klare å holde formen, men falle sammen og bli helt uformelig. Legger du den derimot ned i en smalere beholder eller i en bolle, vil beholderen holde kontroll på posen og forme den etter veggene.
Det samme skjer med et basseng når du heller vann i det. Vanntrykket vil presse veggene utover og få dem til å bule. Og hvis den bare skulle stå for seg selv på bakken med vann i, ville den deformert. Så for at et frittstående basseng over bakken skal forbli et basseng med rette vegger, kreves det en struktur rundt, som akkurat som karet motvirker vanntrykket, slik at bassenget beholder formen. Et slikt basseng kalles vanligvis “selvbærende” og er et must for å bygge et basseng over bakken.
Et bassengbadekar som derimot er ment å graves ned i et hull, trenger ikke denne konstruksjonen. Veggene i jordhullet og fyllmaterialet utenfor karet fungerer akkurat som det motvirkende karet. Vannet presser på fra innsiden av bassenget og bakken gjør motstand fra utsiden. Disse to kreftene opphever hverandre og bassenget beholder sin form.
Velg riktig basseng for det rette
Så hvorfor er dette viktig å vite? Ja, først og fremst for å forstå at noen bassenger passer til det ene, men ikke det andre, og at du ser etter den typen basseng som passer dine behov. Et basseng som er tenkt nedgravd, fungerer ikke som et overjordisk basseng. Mens et basseng over bakken godt kan graves ned, selv om det ikke er meningen. Noen bassenger er også utformet slik at man kan grave halvparten i og ha halvparten over bakken. Dette er vanlig i bakker for eksempel.
Materialet har også en mening. Noen bassengselskaper sier at man kan ha et glassfiberbasseng som et overjordisk basseng. Men selv om den står stødig i starten, holder den ikke over tid. Finn derfor nøye ut hva slags basseng du kjøper og at det virkelig kan brukes til det du har i tankene. Å være godt utdannet om dette slik at du får den rette løsningen er avgjørende.
Ulike arbeidsprosesser
En annen viktig ting å forstå er selve arbeidsprosessen og rekkefølgen ting må gjøres i.
Ved et nedfelt basseng gjøres det store arbeidet før bassenget leveres. Hullet i bakken må graves og bearbeides. Det ferdige bassenget senkes så ned i hullet og tomrommet mellom jordveggen og bassenget fylles med fyllmateriale som stivner, før det til slutt avsluttes rundt.
Med et basseng over bakken er det omvendt. Deretter må du grave opp litt, drenere og eventuelt støpe en bunnplate, før du setter bassenget på plass. I så fall er det først da det store arbeidet starter med å bygge alt rundt og føles integrert med huset og grunnen.
Arbeidsordren er derfor litt forskjellig avhengig av hva du velger, noe som kan være viktig å forstå for planlegging av prosjektet. Bygger du for eksempel hus og bygger basseng samtidig, kan grunnarbeidet rundt det ene og det andre koordineres og du kan spare både tid og penger.
Kan du bygge et basseng selv?
Selv om noen jernvareforretninger sier at du kan bygge bassenget ditt selv, anbefaler jeg at du har veldig gode byggeferdigheter hvis du skal gjøre det. Og hvis du ikke har det nå, vil det fortsatt være viktig å forstå prosessen rundt en bassengkonstruksjon, slik at du lettere kan føre tilsyn og følge med på arbeidet som byggherrene gjør.
Å bygge et basseng over bakken tar ca. 6-10 uker. La en uke renne av og støp bunnplaten. Etter noen dager kan du bygge opp og fylle rammekonstruksjonen din med betong og etter ytterligere 4 uker er betongen herdet. Så legger du på en fiberduk og dekker bassenget med en linerklut. Da er selve bassenget klart. Det som kommer til er estetikken rundt for å gjøre den fin.
Men det kreves som sagt god kunnskap om materialer og konstruksjon for å få dette riktig. Så det er bedre å ansette noen som virkelig vet hvordan det skal gjøres, slik at du får et basseng som varer over tid.