Ettersom interessen for å eie et basseng har vokst, har også utvalget av såkalt bassengtilbehør økt, det vil si ting som gir bassenget ditt det lille ekstra. Disse inkluderer for eksempel et bassengtak, noe som kanskje ikke er helt åpenbart for noen som aldri har hatt det. Men når du ser på fordelene, forstår du hvorfor så mange investerer i det.
Et svømmebasseng med tak er egentlig en ganske enkel konstruksjon av aluminiumsprofiler og plastglass. Men med det sagt kan takene likevel variere ganske mye, både når det gjelder design, størrelse og funksjon. Det er alt fra de som kun gir beskyttelse over bassenget, til små glasshus som skaper et helt rom rundt bassenget ditt. Uansett…uansett modell, har de et par ting til felles: de hindrer barn og dyr fra å falle i, de holder varmen i vannet, og de hindrer virvlende rusk fra å skitne til bassenget ditt.
Forleng svømmesesongen
Når du nå har basseng ønsker du naturligvis å kunne bruke det mest mulig i løpet av året. Og siden vi har en så usikker værsituasjon og noen ganger litt kalde somre, kan det derfor være greit med et bassengtak som bidrar til å isolere mot kulden og holde på varmen i vannet lenger. Det betyr også at varmen samler seg raskere om våren, slik at du kan begynne å svømme tidlig i april og så forlenge badesesongen til langt ut på høsten. Og hvem vil ikke det? Så maksimal bruk og nytelse.
Spar på strøm og vann
Taket danner dermed et slags drivhusmiljø, hvor varmen holder seg og holder vannet varmt. Så i tillegg til å ikke kaste bort varmen du allerede har, sparer du også på oppvarmingskostnadene. Enten du varmer opp vannet ved hjelp av solcellepaneler, varmeveksler koblet til husets varmepumpe eller bassengvarmepumpe, vil dette redusere strømforbruket ditt, noe som er kjærkomment i disse tider. Når solen skinner hjelper taket deg også med å varme opp vannet helt gratis og holder på varmen lenge etter at solen har gått inn i skyene. Taket hindrer også vannet i å fordampe og du trenger ikke fylle på vann så ofte. Du sparer derfor både strøm og vann.
Spar tid og kjemikalier
En annen fordel med et tak er at det beskytter mot rusk i bassenget. I tillegg til å spare deg for tid og krefter på å rydde bassenget for løv og andre ting som har blåst ned, sparer du også på klor.
Når skitt kommer inn i bassenget, er det klor sin jobb å angripe og nøytralisere det. Men etter det er kloret også brukt opp. Dette betyr … at jo renere du holder bassenget ditt, jo lenger vil kloret forbli og du trenger derfor ikke fylle det på så ofte. Slik hjelper det mye å ha tak.
I tillegg brytes klor ned av solens UV-stråling. Men siden UV-stråler ikke passerer gjennom plastglass, hindrer taket også nedbrytning og klor forblir urørt. Så av disse to grunnene sparer du både på klor og rengjøring.
Materialet påvirker isolasjonsevnen
Hvor mye et bassengtak isolerer avhenger av materialet det er laget i. De fleste er enten laget av kanalplast eller klar plast.
Kanalplast består av polykarbonat med en luftspalte innebygd i selve materialet, som gir utmerket isolasjon. Ulempen er imidlertid at du ikke kan se gjennom det, noe som gjør at bassenget kanskje ikke er like estetisk tiltalende. Derfor velger mange i stedet klar plast.
Klarplast er et gjennomsiktig, solid ark som er laget av enten polykarbonat eller SAN (en type akryl). Polykarbonat brukes også til politiskjold eller langs sidene av en hockeybane. Det er derfor en svært slitesterk plast, som også er uknuselig. Men av den grunn er den også dyrere enn SAN, som er en billigere, men også litt skjørere akryl. Begge materialene er gjennomsiktige og gir bassenget et stilig inntrykk. Ulempen deres er imidlertid at de ikke isolerer like godt som kanalplasten.
Så her er en avveining du må gjøre. Enten velger du kanalplast som isolerer godt, men som ikke er gjennomsiktig. Eller du investerer i klar plast, som er gjennomsiktig, men som ikke isolerer like godt. Og ønsker du klar plast kan du velge mellom polykarbonat som er uknuselig, men litt dyrere. Eller SAN som er billigere, men litt mer skjør. Lite å tenke på her altså.
Design og konstruksjon
Til slutt kommer vi til design og layout. Og her er det mye å velge mellom. Det er lav takhøyde, ultra lav, høy og full høyde. Hvor høyt du vil ha tak er selvfølgelig en smakssak. Men noe å huske på er at noen kommuner krever byggetillatelse for høyde over 1 meter. Noen til og med for lavere. Det er derfor lurt å sjekke hva som gjelder i akkurat din kommune, før du begynner å tenke videre.
Et lavt tak er en god løsning for de som liker å kunne se over taket. I hagen hans, for eksempel. Litt høyere tak gir deg derimot muligheten til å krype inn og bade, uten å skyve taket unna. Høyere tak er også litt rundere i formen, slik at snøen ikke legger seg oppå, men glir av. Så hvis du bor i den kaldere og snørikere delen av landet, kan det være greit å vite at høyere tak ikke krever like mye vedlikehold som lavere, litt flatere tak. Snø kan være ganske tungt, så det er viktig med god drenering, dersom du ikke skal ut og børste vekk snø hver dag.
Som du kan se, er det mange aspekter ved å få et bassengdeksel. Fordelene er mange både når det gjelder sikkerhet, rengjøring og oppvarming. Men fremfor alt gir det deg bekvemmelighet og en utvidet badesesong. Så det kan være en verdig investering.